fredag 12 februari 2016

Hopptekniksträning, del 3

Dags för sista delen i vår serie med hoppteknik på tisdagsträningarna. Jag åkte som vanligt dit tillsammans med Myzaq men han var inte ett dugg samarbetsvillig så jag var med och tittade och lyssnade och så får vi göra övningarna en annan gång, när Myzaq är mer taggad på träning helt enkelt. 

Övning 1
Lägg en leksak eller en synlig godis på ena sidan hindret och ställ dig tillsammans med hunden på den andra. Inte förrän hunden tittar på belöningen ger du hunden släppkommandot (hopp, okej, ja eller vad du använder) och låter hunden ta sin belöning. Förstärk gärna så att hunden verkligen förstår att den gjorde rätt. Repetera till hunden verkar förstå vad som förväntas av den och ställ dig på olika positioner i förhållande till hunden (längre ut, längre fram, på båda sidor osv) 

Övningen utvecklas genom att du vissa gånger tar bort belöningen och när hunden tittar på hindret får den sitt släppkommando och sedan belöning. Målet är att hunden ska förstå att den ska titta på hindret. På det viset blir det lättare för hunden att klara hindret i en bana än om den tittar på dig. 

Övning 2
Hindren står diagonalt. Där den ena hoppbommen börjar slutar den andra och det är 4-5 fötters mellanrum mellan hindren för små hundar, 6-7 fötter för större hundar. Hunden ska hoppa diagonalt över alla hindren och belöningen placeras så att hunden så småningom klarar målet att hoppa alla hindren på ett mjukt och smidigt sätt. Börja med några hinder om det är svårt i början och gör det så pass enkelt att hunden lyckas. 

 Övning 3
Visa hunden när du lägger belöningen vid X så att hunden vet att den är där. Gå sedan och sätt hunden vid H samtidigt som du själv ställer dig så att du kan springa vid sidan av hindren. När hunden tittar rakt fram, mot belöningen eller hindren ger du släppkommando och springer tillsammans med hunden mot belöningen. Målet är att hunden ska dra rakt på belöningen utan att titta på dig eller fråga dig vad den ska göra. Du kan även lära hunden kommandot "fram" som betyder just att hunden ska springa framåt vilket kan vara väldigt användbart på exempelvis målrakor på tävling. 

Höjden på hindren kan som i de flesta övningar variera men det är viktigt att inte ha för höga hinder utan det är viktigare att fokusera på att hunden hoppar mjukt och smidigt innan man höjer. 
Lycka till!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar